2009-06-24 23:47:00• hírek • Szatmar.ro

Az Egyesült Államok volt a végállomás

Az USA legyőzte a csúcsdöntögető spanyolokat és készülhet a döntőre.

Oroszország, Törökország, Németország, Olaszország, Franciaország, Anglia, hogy csak a legnagyobb neveket említsük azok közül, akik nem az elmúlt két évben nem tudták legyőzni a spanyol labdarúgó válogatottat. Tulajdonképpen már csak Portugália, Argentína és Brazília hiányzott a listáról. A szurkolók nagy része pedig meg volt róla győződve, hogy az utóbbival vasárnap megadatik az összecsapás lehetősége, méghozzá nem is akármilyen meccsen, hanem a Konföderációs kupa fináléjában. A számításba azonban egy kis hiba csúszott, amelyet úgy hívnak: Amerikai Egyesült Államok.

A spanyolok 35 veretlen és 15, zsinórban megnyert találkozó után léptek pályára a jenkik ellen, úgy, hogy a dél-afrikai tornán még gólt sem kaptak. Ennek megfelelően határozottan léptek fel az amerikaiak ellen, Villa a második, Fabregas a negyedik percben járt közel a gólhoz. Ám a tengerentúliak nem illetődtek meg, Davies egy percen belül kétszer is veszélyeztetett. Bár a spanyolok játszottak fölényben, amit a veszélyes támadások száma is mutat, az amerikai csapat nem játszott alárendelt szerepet. Sőt, Torres és Riera lehetőségei után meg is szerezték a vezetést: az oly sokat alkalmazott hosszú labdák egyike célba ért, Altidore elhúzott villarreali csapattársa mellett és higgadtan elpasszolt Casillas mellett. Hat perccel később Villa egyenlíthetett volna, de az ötös sarkáról a kapu fölé lőtte a labdát. A 45. percben Torres húzott el két védő mellett, de remek lövését Howard ujjheggyel kitornázta.

A második félidő első tíz percében Villa-Howard párharc szemtanúi lehettünk, melyet mindkétszer a hálóőr nyert meg. Az amerikaiak teljesen visszaálltak, szervezetten és önfeláldozóan védekeztek, míg a spanyolok játékából hiányzott a tűz és az ötlet, támadásaik lassúak és körülményesek voltak. Amikor pedig helyzetbe kerülnek, akkor pedig a nagyszerű napot kifogó Tim Howard állta útjukat.

A 74. percben az amerikaiak kontrára indulnak, Donovan könnyedén becsapta Piquét, de gyengén tette középre a labdát. Ott azonban Ramos felelőtlenül megállította a lasztit, a háta mögül előugró Dempsey pedig két méterről kettőre növelte csapata előnyét.

A spanyolok ezt követően szinte reménytelen helyzetbe kerültek, ám ami a legnagyobb gond volt számukra, hogy ezt ők is így hitték. Mentek ugyan előre kötelességből, de lövéseikbe valaki mindig belecsúszott, míg Xabi Alonso bombáját Howard öklözte.

Az Egyesült Államok a torna, de talán az idei teljes labdarúgó idény legnagyobb meglepetését okozva történelme során először bejutott egy igazán rangos nemzetközi torna döntőjébe, amelyen a Brazília - Dél-Afrika párosítás győztese lesz az ellenfél. Spanyolországra a kisdöntő vár. Mindkét mérkőzést vasárnap rendezik.

Spanyolország-Egyesült Államok 0-2
Spanyolország: Casillas - Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila - Fabregas (Cazorla 68.), Xabi Alonso, Xavi, Riera (Mata 78.) - Villa, Torres
Egyesült Államok: Howard - Spector, Onyewu, DeMerit, Bocanegra - Dempsey (Bornstein 88.), Bradley, Clark - Donovan, Davies (Feilhaber 69.), Altidore (Casey 84.)
Gólok:
Altidore (27.), Dempsey (74.)
Kiállítva: M. Bradley (86.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: